ArcMap Stillerinin GeoServer’da Kullanılması

Merhabalar,

Yazıya başlamadan önce güzel bir gelişmeden bahsetmek istiyorum. Blogumuz olumlu tepkiler alıyor. Aslında içerik olarak daha da zenginleştirmek istiyoruz fakat bir türlü vakit bulamıyoruz. Tabi bu bloğu hiç güncellemeyeceğiz anlamına gelmiyor. Vakit buldukça blog içeriğini güncelleyeceğiz. Bu noktada yazdığımız yazılara yapacağınız geri dönüşleriniz bizim için son derece değerli.

Girizgahı yaptıktan sonra ana konuya gelebiliriz ☺ GeoServer diye geziniyoruz ya ortalıkta. Nedir bu GeoServer ? önce onu bir tanımlayalım. Kendi sitesinde bulunan tanımıyla GeoServer, mekansal veri yayınlamak için kullanılan açık kaynak kodlu server’dır. Birlikte çalışılabilirlik ve Open Geospatial Consortium (OGC) standartlarında veri yayınlamaya yönelik tasarlanmıştır.   Bu noktada OGC’yi de kısaca açıklayalım. OGC kar amacı gütmeyen bir organizasyon olup, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile ilgili açık kaynak kodlu uygulamalarda kullanılmak üzere belirlenmiş standartlardır. Herkesin en çok bildiği standartların başında Web Map Service (WMS)  ve Web Feature Service (WFS) gelir. OGC’de başlı başına bir yazı olabilecek bir ayrıntıya sahip bir konu olduğu için bu yazıda daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim ☺  Daha ayrıntılı bilgi için bkz: (http://youtu.be/bfkCdir-yO8 )

GeoServer’da kullanılan stiller’in yapısı:

GeoServer, bünyesinde bulunan katmanlarda stil işlemleri için SLD (Styled Layer Descriptor – Stillendirilmiş Layer Tanımlayıcısı) adı verilen ve OGC tarafından da standart olarak kabul edilmiş bir yapıyı kullanmaktadır. Bu yapı diğer uygulamalardan bildiğimiz XML yapısına benzemektedir.Yazımı ve anlaşılması oldukça kolaydır. *color* dediğiniz zaman bunun rengi temsil ettiği kolayca anlaşılmaktadır. Bununla ilgili blogumuzda bir yazı mevcut okumak isterseniz buyrun.

ArcMap’te kullanılan stillerin yapısı :

ArcMap ise daha basit bir yapı kullanmaktadır stil işlemleri için. Style Manager (Stil Yöneticisi) adı verdiğimiz bir arayüz ile harita stilleri kolayca verilmektedir. Aşağıda ArcMap stil yöneticisinden bir ekran bulunmaktadır. 

Symbol Selector_line

ArcMap2SLD tanıtımı ve kullanımı :

Gelelim blog yazımızın asıl konusuna, yukarıda ismi geçen ArcMap2SLD programı, bu program bir tez amacıyla geliştirilmiş olup ArcMap üzerinden yaptığınız stilleri birebir olarak GeoServer SLD koduna çeviren bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde XML kodlarıyla uğraşmadan, direkt ArcMap’den yapılmış stilleri GeoServer’a entegre edebilirsiniz. Programın kullanımı çok basit, ArcMap’de katmanlarınızı ekledikten sonra ArcMap2SLD programını açıyorsunuz, bu programda SLD tuşuna basınca direkt SLD uzantılı dosyanız hazır olmuş oluyor. Bunu GeoServer’a eklemek için Styles kısmından Dosya Seç ile ekleyebilirsiniz. 

Ekran Resmi 2015-06-13 17.14.12

Şimdilik bu kadar, başka bir yazıda görüşmek üzere..

Not : Uygulamalar, bağlantıya tıkladığınız zaman direkt bilgisayarınıza inmektedir. Bu şekilde indirmeyip, direkt kendi sayfasından da indirmek isterseniz. Bu linke tıklayabilirsiniz.  

32 Bit Windows – http://arcmap2sld.i3mainz.hs-mainz.de/Dateianlagen/ArcMap2SLD_Setup_1.3.0.zip

64 Bit Windows – http://arcmap2sld.i3mainz.hs-mainz.de/Dateianlagen/ArcMap2SLD_1.3_64_bit_Setup.zip

Yorum bırakın