WMS & WFS

İnternet Harita Servisi (WMS) ve İnternet Özellik Servisi (WFS)

İnternet Harita Servisi (WMS): Konumsal verileri coğrafi olarak  referanslanmış haritalar üzerinde dinamik  olarak  göstermektedir.Bu servise en iyi örnek günümüzde sık sık adres tarifi için kullandığımız Google’un haritalarını gösterilebiliriz.

İnternet Özellik Servisi (WFS): İnternet üzerinden  konumsal verinin  oluşturulmasına, değiştirilmesine ve eklenmesine olanak veren bir servistir. Open Geospatial Consortium (OGC) standarına göre 2 farklı WFS tanımlanlıştır.

  1. Temel WFS (basic WFS):  Sadece verileri okuma işlemini gerçekleştirebilceğimiz servistir.
  2. İşlemli WFS (transaction WFS) : Basic WFS ‘ e ek olarak Bu servis ile yeni bir nesne oluşturma, var olan bir nesneyi silme ve güncelleme, mekânsal ya da normal koşullarda nesneleri sorgulama işlemlerini yapabilmek mümkündür.

İki servisi karşılaştırarak anlatmak gerekirse konun daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum.Sınıf Nerede Projemizden örnek vermek gerekirse WMS ve Basic WFS kullandık.Aşağıdaki görsellerden anlaşılacağı üzere Binalarımız ,Yollarımız ve Kampüs Sınırlarımız WMS den resim formatında eliyor ve mekansal verileri kullanarak altlık haritanın üstüne gösteriliyor.WFS ‘ de ise sorgulanma sonucu gelen Sınıflarımızın konumları WMS katmanın üstünde gösteriliyor.Sınıf nerede projesinde silme,  düzenleme , güncelleme gerekmediği için WFS (transaction WFS) kullanmadık.WFS de güncellemek yapmak gerekirse Geoserver’den bağlanarak yapılabilir.

wmswfs

WMS & WFS” için bir yorum

Yorum bırakın